Ajankohtaista, Johtajuus ja kasvu, Seksuaalisuus, Uncategorized, Valta ja uskonnollisuus, Vesanto Meri

Hedelmistään #metoo tunnetaan?

CBE:n kansainvälinen konferenssi 2021 pidettiin virtuaalitapahtumana. Kuuntelin konferenssin puheita ja paneelikeskusteluja, ja ajattelin tehdä niistä joitakin nostoja.

Nancy Beachin puheen otsikko oli “Men and Women Leading Well Together”. Nancy Beach on nykyinen johtajuuskonsultti, mutta hän on toiminut 20 vuotta Willow Creek -seurakunnassa Chicagon alueella. Hän mainitsi myös paljastaneensa – yhdessä kymmenen anonyymina pysytelleen naisen kanssa – seurakunnan (mies)johtajan harjoittaman seksuaalisen häirinnän, mistä seurasi, että seurakunnan perustaja ja pitkäaikainen johtaja joutui eroamaan tehtävistään. Esimerkiksi tämän linkin takaa voi lukea tarinaa siitä, mitä tapahtui.

En tiennyt koko seurakunnasta mitään silloin, kun kuuntelin puheen. Minulle vain jäi mieleen kommentti, että ylireagointi seksuaalisiin väärinkäytöksiin voi johtaa ei-toivottuihin lopputuloksiin.

Mitä hyviä hedelmiä #metoo on tuottanut? Ainakin olemme tulleet tietoisiksi, että ilmiö on varsin yleinen. Olen minäkin seksuaalista häirintää kokenut, vaikka en koe tarvetta muistella niitä tapahtumia enää jälkikäteen. Haluan vain vähän todistella, etten minä ole niitä naisia, joihin miehet eivät tikullakaan koskisi.

Uskoisin, että seksuaalinen häirintä on myös vähentynyt, vaikka minulla ei ole heittää tähän mitään tutkimustietoa. Tapauksia on vain tullut ilmi koko ajan enemmän; #metoo on pelote. Tuskin kukaan mies haluaa tulla syytetyksi seksuaalisesta häirinnästä. Sehän tuhoaa maineen, kunnian ja uran. Seksuaalisessa häirinnässä ei ole enää mitään ihailtavaa, ja se on hyvä asia se.

Se vain vähän pistää miettimään, että usein #metoo-tapauksissa on kyse monien vuosien takaisista asioista. Uhrit eivät ole reagoineet sillä hetkellä, kun tilanne on ollut niin sanotusti päällä, koska häiritsijällä on ollut valta päättää uhrin urakehityksestä, opiskelusta, elokuvaroolista, levytyssopimuksesta tai virasta. Vasta kun tapauksen esiin tuominen on ollut uhrin kannalta turvallista, hänellä on ollut rohkeutta suloiseen kostoon. Mikä kristillinen lähtökohta!

Ilmiöllä on kääntöpuolensa. Kun #metoo iskee, ei tarvita oikeudenkäyntejä. Tapauksia on hankala edes tutkia. Se voi tehdä miehet ylivarovaisiksi ja epätietoisiksi siitä, mitä naisille voi sanoa, mikä voidaan tulkita häirinnäksi jne. Naisten kanssa työskenteleminen voi olla riski, jota ei haluta ottaa.

Naiset taas peräänkuuluttavat “turvallista tilaa”, joka on tarkoitettu vain naisille, koska “jokainen mies on potentiaalinen raiskaaja”. Samantapaisella retoriikalla muuten ajetaan muunsukupuolistenkin asiaa. Onko tällöin muuta ratkaisua kuin pitää sukupuolet erillään toisistaan?

Hetkinen, missäs noin tehdään? Ai niin, Afganistanissa.

“Men and women leading well together” on arvokas tavoite, mutta siihen sisältyy riskejä. Toisaalta, onko koskaan saavutettu mitään ilman riskejä?

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 23,187 hits
%d bloggers like this: