RATAS PROJEKTIT, Uganda- radiotyö, Uncategorized, Vesanto Meri

”Haluan ensin kuunnella Voice of Womenin loppuun”

Vanhemmuus, viisaus, hyvinvointi, terveys, hyvä kunto, onnellinen avioliitto, jouluun valmistautuminen – tässä muutamia Voice of Women -ohjelmassa käsiteltyjä teemoja 2019. Aiheissa on paljon samaa kuin meikäläisissä naistenlehdissä, mutta jutut eivät ehkä sittenkään ole aivan samanlaisia.

Ohjelma on suosittu, ja tekijät ovat siitä ylpeitä. Kuulijat ovat kertoneet, että haluavat kuunnella ohjelman loppuun ennen kuin lähtevät kotoa tai nousevat sängystä lauantaiaamuna.

Raamattu on ohjelmassa näkyvästi esillä. Opetuksiin haetaan usein esimerkkejä Raamatun henkilöistä. Esimerkki Nabalista ja hänen vaimostaan Abigailista kehotti vaimoja olemaan kärsivällisiä miehiään kohtaan ja rukoilemaan.

Heinä-elokuun 2019 teema oli kiittäminen. Ugandalainen sananlasku kuuluu “Entasima Ebura Owagiha.”  Se tarkoittaa, että jos et itse osaa arvostaa, kukaan ei anna sinullekaan mitään. Kuulijapalautteissa kerrottiin erityisesti miehistä, jotka eivät ole osanneet arvostaa vaimojaan, vaan pitävät heitä itsestäänselvyyksinä.

Syys-lokakuussa teemana oli naisten voimaannuttaminen. Tarkoitus oli rohkaista naisia hakeutumaan johtotehtäviin. Radio-ohjelman koordinaattori Enid toimi niin kuin on opettanut ja pyrki Ugandan parlamentin naisjäseneksi. Radio-ohjelma on niin suosittu, että ihmiset ovat oppineet tuntemaan hänet. Enidin ei onnistunut vielä 2020 päästä puolueen lipunkantajaksi, mutta 2021 hän aikoo pyrkiä riippumattomana ehdokkaana. Se on haastava tehtävä, mutta Enidin toiveet ovat korkealla. Kunhan radio-ohjelma Rataksen myötävaikutuksella jatkuu, tasa-arvoasia pysyy esillä, ja Ugandan parlamentissa Enid voisi saada suoran vaikutusmahdollisuuden.

Alkuvuodesta 2020 teemoina olivat ”iloitkaa” ja ”sinä armon saanut” (Luuk. 1:28), samoin kuin ”mikä tekee naisesta erityisen”. Ugandalainen nainen ei helposti ajattele olevansa erityinen, mutta Raamatusta on luettavissa vahva vakuutus.

Maaliskuussa iski korona, Uganda sulki yhteiskuntansa, monet menettivät työnsä tai yritystoimintansa, toivottomuus ja masennus valtasivat ihmisiä. Mutta radio-ohjelmaa se ei estänyt, päin vastoin. Voice of Women jatkoi ihmisten rohkaisemista.

Ohjelmissa käsiteltiin perheväkivaltaa, ja tämä aihe kosketti monia. Eräs mies kertoi Enidille: ”Olimme eronneet vaimoni kanssa. Kuultuaan, miten ohjelmassa puhuttiin perheväkivallasta, vaimoni pakkasi laukkunsa ja tuli takaisin kotiin. Ihmettelin, miksi hän tuli. Hän vastasi, että oli kuullut, miten puhuit radiossa. Silloin minäkin polvistuin ja pyysin vaimoani antamaan minulle anteeksi. Me teimme sovinnon.”

Ohjelmassa vieraili Harriet-niminen nainen, joka kertoi tarinansa. Kun hän oli vielä lapsi, äiti hylkäsi hänet kahden muun sisaruksensa kanssa ja lukitsi heidät kotiin lähtiessään pois. Joku löysi lapset ja toimitti sukulaisensa hoiviin. Tämä sukulainen oli kuitenkin liian vanha pitämään huolta lapsista, ja kuolikin pian. Lapsia kierrätettiin vielä kolmen eri sukulaisen luona, mutta nämä kukin kuolivat vuorostaan. Harriet kertoi, miten hän oli alkanut vihata kaikkia, erityisesti äitiä, joka hylkäsi. Myöhemmin hän on vapautunut tästä vihasta, koska on voinut avautua ohjelmassa kaksi kertaa. Monet naiset ja tytöt soittavat hänelle ja pyytävät neuvoa. Hiljattain Harriet sanoi, että meidän pitäisi oikeastaan perustaa neuvontakeskus, koska on niin paljon naisia, jotka tarvitsevat apua ja kuuntelijaa.

Eräs nainen soitti Enidille yöllä ja pyysi rukoilemaan puolestaan. Hänen miehensä oli jättänyt hänet. Mies tiesi, että nainen sairasti syöpää. Enid ei pystynyt tekemään hänen puolestaan muuta kuin rukoilemaan. Myöhemmin nainen kertoi olevansa nyt jopa vahvempi kuin jos mies olisi palannut kotiin.

Tänä vuonna ohjelmassa on kuultu paljon ihmisten rankkoja elämäntarinoita. Näiden kautta monet ovat tulleet rohkaistuiksi. Radio-ohjelma on voinut jakaa toivoa ja auttanut ihmisiä pysymään kärsivällisinä. Kiitos, Gad, Judith, Jerusha, Grace, Monday, Edson, Mary, Enid, Peninah, Gloria, pastori Henry, Christine, Janet, Blessing, Bennedet, Bosco, Derrick, Josephine, Gabriel ja ehkä muutkin, jotka olette ohjelmaa tehneet! Kiitos Rataksen tukijat!

P. S. Jos et ole aikaisemmin ollut mukana tukemassa radio-ohjelmaa, täällä ohjeet, miten voit sen tehdä: https://ratasyhdistys.com/lahjoita-ratakselle/

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,821 hits
%d bloggers like this: