Galatalaiskirje, Uganda - FGM, Vesanto Meri

Poikien ympärileikkausten lopettaminen on tyttöjenkin etu

RaTas ry:n kehitysyhteistyöhanke Ugandassa tyttöjen sukuelinten silpomisen lopettamiseksi kärsi vuodenvaihteessa vakavia takaiskuja. Emme saaneet ulkoministeriöstä jatkorahoitusta hankkeelle. Tammikuun lopussa hankekoordinaattori Delmark Mangusho raportoi Kweenin alueella tapahtuneesta välikohtauksesta, jossa muutamia naimisissa olevia naisia oli silvottu, ja yhteisön miehet olivat aseistautuneina estäneet poliisia pääsemästä paikalle. Silpominen on vastoin Ugandan lakia, ja syylliset saivat rangaistuksensa, mutta välikohtaus kertoo, että asennemuutos ei olekaan syrjäisimmillä alueilla mennyt läpi.

Delmarkin mukaan ongelman taustalla on se, että pojat edelleen Ugadassa ympärileikataan. Ympärileikkaus on sabiny-miehille kunnia-asia ja heidän mielessään tähän kunniaan liittyy myös ympärileikattu vaimo. Kehitysyhteistyömme kohdealueella ympärileikkaus on perinteisesti tehty teini-ikäisille pojille aikuistumisriitissä, mutta tästä perinteestä sanouduttiin hankkeen yhteydessä irti.

Poikien ympärileikkaukset jatkuvat kuitenkin edelleen. Niitä ei ole lailla kielletty, mutta ne suositellaan tekemään aivan pienille pojille ja sairaalassa. Se ei kuitenkaan poista turhaa kärsimystä eikä terveysriskejä, vaikka toimenpide ei pojille olekaan yhtä haitallinen kuin tytöille. Köyhimmillä tuskin on varaa sairaalaoperaatioon, eivätkä sairaalat kuitenkaan vastaa meikäläisiä standardeja. On ymmärrettävää, että ympärileikkaukseen on joskus lääketieteellisiä syitä, mutta viatonten poikavauvojen kiduttaminen tuntuu suomalaisesta pahalta.

Tyttöjen silpominen saatiin melkein lopetettua paitsi terveysvalistuksella myös raamattuopetuksella. Opetusta pitäisi pystyä jatkamaan. Peruslähtökohta on, että tytön tai naisen keho on Jumalan luomana täydellinen, eikä siitä tulisi ottaa mitään pois. Silpomisen vastaista työtä tekevät Afrikassa usein nimenomaan kristilliset järjestöt. Se on hienoa.

Raamattuopetuksen pitäisi kuitenkin olla johdonmukaista, jotta se toimisi. Onhan Jumala toki luonut myös pojat ja miehet. Miksi miehen kehossa olisi jotain, mikä pitäisi ottaa pois? Miksi tyttöjä koskevissakaan asioissa pitäisi pitäytyä Raamattuun, jos poikia koskevissa asioissa ei tarvitse? Raamatusta löytyy painavia argumentteja ympärileikkauksen lopettamiseksi. Esimerkiksi Paavalin kirje galatalaisille, josta tässä luku 5 (mutta myös edeltävät luvut voi lukea samasta näkökulmasta):

https://raamattu365.fi/bible/kr38/gal/5:

Ympärileikkausperinteen jatkaminen on siis Paavalin mukaan Kristuksen sovitustyön väheksymistä. Aamen.

 

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,431 hits
%d bloggers like this: