Uganda - FGM, Vesanto Meri

Ugandan ihmeitä

RaTaksen FGM:n vastainen kehitysyhteistyöhanke Ugandassa päättyi vuoden 2017 lopussa. Hankematka toteutui lopulta tämän vuoden helmikuussa ja siihen osallistuivat RaTaksesta puheenjohtaja Saara ja sihteeri Meri. Mukana oli myös yrttiasiantuntijan tehtävissä Satu Hovi, sekä hankkeen ulkopuolisina kolme muuta Saaran ystävää, jotka halusivat tulla paikan päälle katsomaan, miten kehitysyhteistyötä tehdään.

Kylläpä kelpaa loppuraporttia kirjoitella ulkoministeriöön.

Ugandalainen hanketiimi ilmoitti meille heti alkajaisiksi, että sabiny-heimo on lopettanut tyttöjen sukuelinten silpomisen. Eihän tuota heti tietenkään voinut uskoa: ehkä FGM-tapaukset eivät vain ole tulleet heidän tietoonsa, touhuhan on Ugandassa laitonta. Ehkä perinne alkaa taas rehottaa, jos ulkomainen rahoitus poistuu paikalta. Sabiny-heimohan oli ennen niin ylpeä tästä “puhtaudestaan”.

Mikä sai meidät vakuuttumaan? Saara, joka oli käynyt paikalla hankkeen alussa, näki muutoksen jo tyttöjen olemuksessa. Ennen passiivisen ja alistuneen oloiset tytöt esittelivät nyt ylpeinä taitojaan ja vastasivat sanavalmiisti haastattelijoiden kysymyksiin. He osasivat nyt leipoa leipää (sille onkin Ugandassa selvä markkinarako), koristella juhlatiloja (afrikkalaiset panostavat isoihin juhliin, kuten häihin), ommella vaatteita -(tästä hanketiimimme sai aivan omat mekot todistusaineistoksi) tai tehdä kampauksia. Joku oli oma-aloitteisesti keksinyt ruveta valmistamaan kahvia ja toinen hääkakkuja.

Hankekoordinaattori Delmark kertoi, että FGM on niin last season, että he halusivat mieluummin jo muuttaa projektin nimen: Partnership for cultural transformation olisi paljon parempi.

Paikalliset viranomaiset ovat huomanneet asennemuutoksen. He ovat tarjonneet tiloja hankkeen käyttöön, avustaneet sähkölaskuissa ja myöntäneet pieniä lainoja. Ja se on varmasti rohkaissut lisää. Virallisena partnerina on ollut Sebein hiippakunta. Suomalaisen maallistuneen luterilaisen voi olla vaikea ymmärtää, miten tärkeä rooli uskonnolla on afrikkalaisessa elämäntavassa, oli se sitten kristinusko, islam tai luonnonuskonto. Kirkko antaa ohjeita vaikkapa perunanviljelystä, niin kuin Suomessa ennen vanhaan – tämän voi keskiaika-asiantuntijamme Satu varmaankin vahvistaa.

Hanke ei kuitenkaan olisi onnistunut näin hyvin, elleivät kaikki alueen seurakunnat olisi olleet muutoksen takana. Ja mikä oli se tekijä, joka nämä seurakunnat yhdisti? Se oli raamatullinen tasa-arvo! Tätäkin voi olla vaikea ymmärtää Suomessa, jossa äärikonservatiivit ja ääriliberaalit eivät helposti eksy toistensa bunkkereihin.

Mutta jos silpominen siis on loppunut, miten se noin voi käydä? Ovathan samaa yrittäneet monet muutkin järjestöt eri puolilla Afrikkaa? Delmarkin mukaan toimijoita on erilaisia. Monet kompastuvat siihen, etteivät mene tarpeeksi ruohonjuuritasolle. Paikalliset hanketiimit pitävät kokouksia, joihin he kutsuvat joitakin tuttaviaan, jotta voivat osoittaa ihmisiä olleen paikalla, mutta itse kohderyhmää ei välttämättä tavata ollenkaan. Suuremmilta organisaatioilta taas kuluu enemmän rahaa kokoustamiseen. Sebein hanketiimiä kuvailisin it-yhteyksistä oppimallani ilmauksella “ketterän kehityksen malli”.

Mutta jos silpominen kerran loppuu näin helposti (mehän emme tiedä kaikkia hanketiimin vastoinkäymisiä), olisiko se loppunut ilman RaTastakin? Ehkä. Mutta siihen olisi varmasti kulunut aikaa. Toki muut järjestöt ovat pohjustaneet työtä kylvämällä tietoisuutta FGM:n haitallisuudesta. Mutta jos silpomisen kieltämistä perustellaan ihmisoikeuksilla kulttuurissa, jossa ihmisoikeudet eivät koske naisia, tulokset jäävät laihoiksi.

Tytöt kehittyvät naisiksi ja pojat miehiksi Jumalan hienon suunnitelman mukaan, eikä siinä ole mitään likaista, mihin pitäisi teräasein puuttua. Jumala on luonut sekä miehet että naiset yhtä lailla omaksi kuvakseen ja toistensa kumppaneiksi. Tämä on se opetus, joka rohkaisee ja aktivoi Ugandassa. Odotamme, että se purisi myös moniin muihin ongelmiin, joita Ugandassa vielä riittää: teiniraskaudet, ennenaikaiset avioliitot, perheväkivalta… Mutta voisiko se purra jopa Suomessa?

 

 

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,050 hits
Advertisements
%d bloggers like this: