Ajankohtaista, RATAS PROJEKTIT, Uganda - FGM, Vesanto Meri

Hankematkan kynnyksellä

Ugandan FGM-projektiin liittyvän seuraavan hankematkan on määrä alkaa 11. marraskuuta 2017. Minun pitäisi olla sillä mukana. Tällä hetkellä rukoilemme, että Marburg-virus ei saisi jalansijaa kohdealueella. Rukoile sinäkin. Matka on sitä ilmankin jännittävä. Silpomisperinne, jota vastaan käymme, on niin kauhea, että voi olla henkisesti rankkaa käydä paikassa, jossa se tulee lähelle.

En ole aiemmin käynyt Ugandassa enkä Afrikan mantereella ylipäätään. Siksi olen lukenut mielenkiinnolla lähetys- ja kehitysaputyöntekijä Åke Söderlundin kirjaa Uganda, Afrikan himmeä helmi, jonka sain lainaksi matkaseurueemme jäseneltä. Olen yrittänyt hahmottaa, mikä ugandalaisten kulttuurissa on tuttua ja mikä vierasta.

Meillä ei ole ollut Idi Aminin hirmuhallintoa eikä kabaka-kuninkaiden eksoottisia oikkuja, kuten rumpujenhoitajia tai liikuntakyvyttömiksi lihotettuja vaimoja. Meidän tiettömien taipaleidemme varsilla ei vaani trooppisia villipetoja. Meidän käsityksemme orjakaupasta on teoreettista (kun taas Ugandassa se on edelleen äärimmäisen konkreettista).

Söderlund aloittaa kirjansa kertomalla 1800-luvun tutkimusmatkailijoista. Heti sivulla 21 pysähdyin lauseeseen ”Ei vain Englannissa, vaan kaikkialla Euroopassa ja Amerikassa Afrikkaa pidettiin paikkana, jossa parhaiten voitiin osoittaa sankaruutta”. Hyvänen aika, tämähän koskee myös nykypäivää.  Afrikassa on tarjolla niin paljon epäkohtia, että pieni ihminen voi helposti kiillottaa sädekehäänsä, jos tulee hiukankin paremmista oloista. En kai minä syyllisty sellaiseen?

Kehitysapuhankkeissa sankaruuden osoittaminen ei välttämättä ole hyvä lähtökohta. Pysyvä muutos lähtee ihmisistä itsestään. RaTaksen hankkeen vahvuus on siinä, että vetovastuussa ovat paikalliset, asialle vihkiytyneet ihmiset, jotka eivät pyri vain hyötymään hankkeesta itse. He ovat parhaita kertomaan, miten asenteisiin pystyy vaikuttamaan ja miten suomalaisten veronmaksajien varat parhaiten käytetään hyödyksi yhteiskunnassa, joka on erilainen kuin omamme. Toki silpomiseen liittyy paljon tietämättömyyttä ja valheita, ja ne pitää oikaista.

Ugandalaiset hankevastaavat valmistautuvat raportoimaan RaTakselle aikaansaannoksistaan kuluneen vuoden aikana. Sinä voit edelleen tukea hanketta. Minua odottaa ennen kaikkea opintomatka.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,030 hits
Advertisements
%d bloggers like this: