RATAS PROJEKTIT, Uganda- radiotyö, Vesanto Meri

Women’s voice -ohjelma kuuluu entistä kauemmas

Women’s voice -ohjelmaa lähettävä radiokanava Voice of Kigezi on laajentanut kuuluvuusaluettaan. Se kuuluu nyt Ugandan lisäksi Ruandassa sekä osassa Kongoa ja Tansaniaa. Radiokanavalla on jo 15 miljoonaa kuulijaa. Radio on paras media tavoittamaan alueen asukkaita, joista monet ovat lukutaidottomia tai köyhiä.

Opetus avioliitosta on tavoittanut monia perheitä. Kuulijapalautteista on käynyt ilmi, että opetuksella on ollut hoitava vaikutus. Radio-ohjelmaan on ollut mahdollista myös soittaa ja kysyä neuvoa.

Toinen tärkeä aihe on ollut vanhemmuus. Ohjelman kuulijakunnalla on paljon vaikeita lapsia, joiden kasvattamiseen tarvitaan käytännön neuvoja ja toisaalta on paljon lapsiaan kaltoin kohtelevia vanhempia. Myös yksinhuoltajat ovat saaneet tukea ohjelmista.

Johtajuus on ollut tärkeä teema. Raamatun opetukset johtajuudesta ovat usein ristiriidassa sen kanssa, mitä ympäristössä tapahtuu – erityisesti perheissä. Ohjelma on tehnyt perheväkivallan näkyväksi, kun väkivallan uhreiksi joutuneet naiset ovat ottaneet yhteyttä radio-ohjelman koordinaattoriin Enidiin. Joillekuille on riittänyt pelkkä uhkaus kirjoittaa: Enid on jo tunnettu persoona.

Tärkeinä on pidettävä myös radio-ohjelman synnyttämiä keskusteluryhmiä, joissa naiset ovat voineet jakaa kokemuksiaan. Kuulijat huomaavat, etteivät ole ongelmiensa kanssa yksin, vaikka aiheet olisivatkin tabuja.

Koska ohjelma on mobilisoinut ihmisiä ja pitänyt yllä keskustelua, naiset ovat tulleet tietoisiksi myös mikrorahoituksen mahdollisuudesta SACO-organisaation kautta. Jopa Ugandan päättäjät ovat kiinnostuneet seuraamaan keskustelua ihmisille ajankohtaisista aiheista. Hallitus on tehnyt naisten asemaa kohentavia toimenpiteitä. Usko, että nainen pystyy hoitamaan asioita, on lisännyt naisten poliittista aktiivisuutta ja heidän osuuttaan johtavissa asemissa. Tämä on voimaannuttanut naisia edelleen.

Ohjelman suosiosta kertoo, että radiomainokset ovat lisääntyneet juuri tämän ohjelman edellä ja jäljessä. Rahoitus on kuitenkin puolivuosittain aina vaakalaudalla. Ilman suomalaisten lahjoittajien panosta tämä kaikki hyvä ei voisi jatkua.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,689 hits
%d bloggers like this: