Ruokonen Saara, Uganda - FGM

Saaran Ugandan-matka tammikuussa 2016

Saara Ruokonen teki tammikuussa 2016 hankematkan Ugandaan. Liitän mukaan hänen matkakertomuksensa. Katso myös kuvat!

Kabalessa

Olin Ugandassa RaTaksen kehitysyhteistyöhankkeen hankematkalla alkuvuodesta 2016. Ugandaan menin kuitenkin jo joulukuussa 2015 viettäen joulun ystäväni Margaret Namuddun luona. Se vaihe kuten myös matkani loppuosa oli minun omaa lomaa.

Tammikuun lopulla lähdimme Kampalasta porukalla Lounais-Ugandaan. Matkalla pysähdyimme Rwentobossa, jossa RaTaksen yhteistyökumppanilla World Shine Ministry’llä on koulu. Sitten jatkoimme Kabaleen, jonne saavuimme torstaina 28.1.

Tapasimme ensin Enid Origumisiriza’n, joka tiiminsä kanssa koordinoi Voice of Women -ohjelmaa. Heillä oli suruaika, sillä yksi tiimin jäsenistä, Grace, oli muutaman päivän sairastettuaan menehtynyt pari päivää aikaisemmin.

Huolimatta tilanteesta Enid halusi kuitenkin toteuttaa perjantain 29.1. iltapäivälle suunnitellun naisten seminarin. Olihan siitä jo kerrottu edellisen lauantain ohjelmassa, kun kaikki oli vielä hyvin. Emme siksi tavanneet tiimin muita jäseniä, sillä he olivat Grace’n hautajaisissa maaseudulla.

Seminaariin tuli noin 60 naista. Aluksi useat naiset tulivat eteen kertomaan, mitä radio-ohjelmat ovat heille merkinneet. Nuori nainen kertoi, miten hän oli keskeyttänyt koulun, mutta oli sitten kuunnellut Voice of Women -ohjelmaa, jossa oli painotettu koulutuksen merkitystä. Niinpä hän oli mennyt takaisin kouluun, saanut diplomin ja työskentelee nyt sairaalassa.

Ohjelma on nostanut esiin myös kulttuurisesti vaiettuja tai muuten hankalia asioita. Nyt niiden pohjalta on syntynyt toimintaa yksinhuoltajaäideille (single mothers) ja naisleskille.

Muutama nainen kertoi, miten Enid tunnistaa eri naisten kyvyn tulla puhumaan omasta elämästään radiossa.Tämä rohkaisee myös muita naisia – heilläkin on lupa nostaa esiin omassa elämässään ilmeneviä vaikeuksia ja myös kiitoksen aiheita.

Erityisesti naiset halusivat kiittää ohjelman tukijoita, sillä ilman heitä ei ohjelma olisi mahdollinen. Naisten lisäksi ohjelma on vaikuttanut myös miehiin ja nuoriin – siis koko perheeseen ja sitä kautta koko yhteisöön.

Koulutusosiossa Rev. Patti Ricotta (Life Together International, USA) opetti, miten luomisesta alkaen Raamattu kertoo naisten tasa-arvoisesta asemasta miesten rinnalla. Lankeemus muutti tilanteen, mutta Uudessa testamentissa Jeesus ja Paavali siteeraavat vain 1. Moos. 2:ta, Jumalan alkuperäistä suunnitelmaa.

Minä kerroin ensin terveiset Suomesta. Koska aika ei olisi riittänyt naisiin kohdistuvasta väkivallasta kertomiseen (aiheeni kehitysyhteistyöhankkeissa Gambiassa ja Ugandassa), niin päädyin kertomaan lasten kasvatuksesta omien kokemusteni pohjalta ja mitä olin Afrikassa nähnyt.

Kerroin, miten tärkeää on selittää ja perustella lapsille, miten ja miksi heidän pitää tehdä tai käyttäytyä tietyllä tavalla. Ei siis vain ”sokeaa” tottelemista. Kerroin, että olen biokemisti koulutukseltani ja sitä kautta selitin heille, miten tuollainen vanhempien harjoittama opastaminen kehittää lasten aivoja ja siten heidän omaa päättely- ja ongelmanratkaisukykyään. Näin he myös pärjäävät paremmin koulussa.

Lisäksi painotin, miten tärkeää on katsoa lapsia silmiin, kosketella heitä sekä kuunnella, mitä heillä on sanottavaa. Paikalla ollut juristi kiitti minua ja sanoi, että nyt hänestä tulee parempi äiti 6- ja 8-vuotiaille pojilleen.

Lauantaiaamuna menimme Voice of Kigesin studiolle klo 8.15 valmistautumaan klo 8.30 alkavaan suoraan 30 min:n lähetykseen. Koska ohjelma-aika oli niin lyhyt,niin päädyimme siihen, että alkuun minä kerron Suomen ja RaTaksen terveiset ja sitten Patti opettaa. Ohjelma-aikaa vei myös se, että meidän jutut käännettiin englannista paikalliselle kielelle.

Sitten takaisin hotellille, josta palatessamme tapasimme vielä Voice of Kigesin johtajan Ivan Mbabazi Batuma’n. Hän on kiireinen liikemies, joten olimme iloisia siitä, että häneltä liikeni muutama minuutti meidänkin tapaamiseen.

Yövyimme Ivanin omistamassa hotellissa, josta lisätietoa www.bunyonyioverland.com. Hotellissa oli majoittuneena monta retkikuntaa, jotka kävivät katsomassa gorilloja, hinta 500 $/hlö. Kun aamulla lähdimme hotellilta radioasemalle, kerroin vastaanoton nuorille miehille, minne olemme menossa. Palatessamme he näyttivät hieman hämmentyneiltä ja arvasin, että he olivat kuunnelleet meidän ohjelman. He keskustelivatkin sitten pidempään Pattin kanssa.

Saara Ruokonen

This slideshow requires JavaScript.

 

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,030 hits
Advertisements
%d bloggers like this: