RATAS PROJEKTIT, Uganda- radiotyö

Voice of Women – radio-ohjelman raportti vuodelta 2014

voiceofkigeziRadio-ohjelman 10-vuotisen elämän kunniaksi  haastattelimme ohjelman koordinaattoria  Enidiä vuonna 2013. Tästä pääset tuohon haastatteluun.

Jatkossa Enidin vuoden 2014 raportti ohjelmasta.

Vuonna 2014 oli Voice of Women -ohjelma radio-ohjelman 11. lähetysvuosi. Tämä puolen tunnin kristillinen radio-ohjelma lähetetään lauantai-aamuisin Voice of Kigezi – radiokanavalla (FM 89.5 Mhz) Kabalessa Lounais-Ugandassa. Sen tavoittaa nykyään jo 13 miljoonaan kuulija-alueen Ugandassa sekä eteläisissä naapurimaissa.

Radio-ohjelmaa ja Ugandan radiotiimin toimintaa on koordinoinut sen alusta asti Enid Origumisiriza Kabalesta lähettää puolivuosittain kuukausittaiset raportit ohjelmista ja sen toteuttajista sekä palautteesta. Enid on lähettänyt oheiset kevään (30.5.14) ja syksyn (13.12.14) radioraportit, joista ohessa suomennettu kooste.

VOICE OF WOMEN RADIO-OHJELMAN RAPORTTI 2014

Enid kertoo, että saadun palautteen perusteella radio-ohjelma toimii edelleen erittäin hyvin. Kun ohjelman tekijät tapaavat kuulijoita useat heistä tunnustavat etteivät voi lähteä kotoa ulos ennen kuin ohjelma on päättynyt. Enid sanoo tavanneensa hiljan alueen korkean hallintoviranomaisen, joka oli kertonut suorastaan rakastavansa Voice of Women -ohjelmaa, joka on tehnyt niin merkittävää työtä alueella. Muut hänen kanssaan olleet kollegat ja hallinnon virkamiehet olivat myös välittäneet myönteisiä kommentteja ja erityisesti siitä, miten ohjelma on vaikuttanut alueen naisiin. Naiset ovat voineet osallistua alueen erilaisiin toimintoihin radion opetuksen rohkaisemana. Heidän itsearvostuksensa on noussut ja he tietävät kykenevänsä vaikuttamaan asioihin.

Kevät 2014

Vaikka Voice of Women -ohjelma on yleensä suunnattu aikuisille niin joulu-tammikuussa, jolloin Ugandassa on pidemmät lomat, otettiin huomioon erityisesti nuoret jotka ovat silloin kotona ja kuuntelevat enemmän radiota.

Tammikuussa puhuttiin vanhemmuudesta ja siitä, kuinka jokainen tarvitsee jonkun mentorin jolla on aikaa hänelle ja johon voi luoda suhteen. Asiasta annettiin esimerkkejä Raamatusta kuten Timoteus, jolla oli Paavali ja Elisa, jolla oli Elia. Ohjelman tekivät Enid, Grace, pastori Henry, Jane ja Patience.

Helmikuun teemana oli vastuullisuus (accountability), eli se kuinka meidän tulee olla vastuullisia jollekin toiselle samoin kuin olemme vastuussa Jumalalle. Tällöin voimme vaikeissakin tilanteissa todistaa Jumalasta ja olla suolana ja valona maailmassa. Ohjelman toteuttivat maakuntasihteeri Paul sekä Peninah, Gloria and Christine.

Maaliskuun teema oli integriteetti ja ohjelman toteuttivat Judith Monday, Judith Byamukama sekä Alice. He puhuivat itsekurista ja siitä kuinka vaeltaa oman todistuksensa mukaisesti. He käyttivät esimerkkeinä omia kokemuksiaan ja rohkaisivat vanhempia olemaan hyvinä esimerkkeinä lapsilleen Snl.16:25 mukaan.

Huhtikuussa oli vieraina WSM:stä (World Shine Evangelistic Ministries) henkilöitä, jotka valmistelivat ”Rebuilding walls” kokoontumista Nehemian kirjan mukaan. Evankeliumin voimalla oli tässä kuussa suuri vaikutus ja ohjelma auttoi saamaan liikkeelle paljon ihmisiä, jotka matkustivat kokouksiin maalta täysissä busseissa. Monet olivat uudistuneet ja tulivat takaisin vapautuneina ja onnellisina, useimmat heistä olivat radio-ohjelman kuuntelijoita. Ohjelmien tekijöinä olivat WSM:stä Peninah, Reuben, Herbert ja pastori. Edison. Olemme todella kiitollisia Pastori Medadille ja Constancelle heidän suuresta työstään ja evankeliumin sanasta heidän kauttaan, tapahtuma oli myös hyvin organisoitu.

Uudelleen rakentamisen teemalla kansassa, kodeissa, yhteisöissä ja instituutioissa oli niin suuri vaikutus, että päätimme jatkaa aiheesta myös toukokuussa painottaen silloin perheitä ja avioliittoja. Olemme saaneet ohjelman kuulijoilta todistuksia kuinka monet ihmissuhteet ovat uudistuneet ja on löytynyt sovinto. Ohjelma on ollut heille avuksi ja seurauksena ollut anteeksiantamusta ja katumusta sekä kiitollisuutta Jumalalle ja tahtoa olla Hänen käytettävissään.

-Kevätkauden päätteeksi Enid toteaa kaikille radio-ohjelman tukijoille suuret kiitoksensa. Hän kertoo, että vaikkei pysty antamaan mitään palkkiota tästä teille hän on päättänyt aina rukoilla puolestamme. Hän tekee sen joka tiistai ja lähettää suuret kiitokset sekä toivottaa Jumalan runsasta Siunausta teille kaikille! Teidän, Enid

Syksy 2014
-Enid kiittää vuoden päättyessä kaikkia Voice of Women -radio-ohjelman tukijoita heidän työstään ohjelman tukemiseksi vaikka kaikki eivät olekaan tavanneet heitä kasvokkain. ”Toivon ja uskon, että teillä on kaikki hyvin kun pyrimme kohti määränpäätä, kuten Paavali sanoo ”. Hän toivoo Raamatun sanoin ´että emme väsyisi tekemästä hyvää´. Ainoastaan näin ohjelman lähettäminen on mahdollista.
Hän kertoo kuulijoiden arvostavan Naisten ääni -ohjelmaa, sen ainutlaatuisuuden johdosta erityisesti siksi, että vieraina on joka lauantai hyvin erilaisia tukijoita ja puhujia. Ohjelmien aiheet ovat hyvin monipuolisia ja kuulijat pitävät niistä paljon. ”Te tiedätte, että usein toistan ´Kiitos teille´. Aina tunnen ettei se ole tarpeeksi, mutta palkkionne tulee luojamme Jumalan mukana!”

Toukokuussa jatkoimme, kuten keväällä totesin, huhtikuun kongressin “Rebuilding the broken walls” teemaa avioliitossa ja perheessä Nehemian kirjan pohjalta. Ohjelman jälkeen eräs poliitikko sanoi ryhtyneensä lukemaan ko. kirjaa ja kertoi arvostavansa puhettani paljon. Samassa kuussa Monday Joshua puhui em. teemasta mm. Sananl.31 ja 14:1 pohjalta. Tämän jälkeen naisryhmä, jota kutsutaan nimellä ”Tarkoituksen naiset” (Women of purpose) pitivät konferenssin naimisissa oleville naisille. Osallistujia tuli paljon paikalle ja monet saivat jättää taakkansa ja palata kotiin keventynein mielin. Voice of Women -ohjelma teki merkittävää työtä ja naisia arvostettiin ja kunnioitettiin.

Kesäkuussa teemana oli parantuminen. Saimme vieraaksemme Constancen, pastori Frankin sekä tri Esterin, joka puhui erityisesti tunteiden parantumisesta. Hän kertoi tulleensa hyväksikäytetyksi sekä loukatuksi mutta olevansa nyt selviytyjä, koska sai kokea tunteiden parantumista ja pystyi antamaan anteeksi. Ohjelmassa puhui myös nainen joka oli tullut loukatuksi miehensä taholta. Koettuaan parantumisen hän soitti miehelleen, jonka kanssa ei ollut pitkään aikaan kommunikoinut. Mies alkoi maksaa maksuja lapsille, jota hän ei ollut pitkään aikaan tehnyt.

Heinäkuun teemana oli, ettei meidän tulisi heittää pois luottamustamme Hebr. 10:35 mukaan. Ohjelman tekivät Medias, Judith sekä Florence. Medias on HIV/AIDS positiivinen mutta silti jo useiden vuosien ajan säilyttänyt myönteisyytensä ja tuo kiitoksensa palvelemalla lähetyksessä. Hän halusi ohjelmassa tuoda kiitoksensa seurakuntalaisille eri puolille maata. Mediuksen todistus kosketti kuulijoita. Monet kokivat tulleensa haastetuksi Room 8:28 pohjalta siihen, että ´kaikki yhdessä vaikuttaa niiden parhaaksi jotka Jumalaa rakastavat´

Elokuussa teemamme oli 1. Aikakirja 4:9- pohjalta, jossa Jabes rukoili maansa laajentamista ja Jumala vastasi hänen pyyntöönsä välittömästi. Tällä ohjelmalla oli myös suuri vaikutus -erityisesti kun Jabesin nimi tarkoitti surua, mutta kun Jabes huomasi sen, hän pyysi Jumalaa siunaamaan itseään ja sai todellakin sen mitä oli rukoillut. Tämä haastoi nuoria parejamme olemaan varovaisia kun he antavat nimiä lapsilleen. Ohjelman tekivät pastori Dona, Judith, Harriet ja Able.

Syyskuussa Petience ja Penninah opettivat kuinka rakennetaan perhealttari. Vanhemmat ja lapset voivat tavata toisensa perheenä sen ääressä tietyssä keskeisessä paikassa. Kuulijoita haastettiin aloittamaan perhealttareiden rakentaminen kodeissaan.

Lokakuussa Enid puhui naisten suhtautumisesta miehiin. Hän antoi esimerkkejä siitä miten vaimo on tärkeänä tukena miehelleen. Naiset rohkaistuivat ja tulivat ulos kuorestaan sanoman johdosta.
Samassa kuussa nuoret saivat tilaisuuden jakaa muille nuorille mm. pidättyvyyden eduista monien eteen tulevien haasteiden ja houkutusten keskellä. Ohjelman toteuttivat Doreen, Peter ja Nelson. Lokakuun lopussa järjestettiin myös yksin elävien konferenssi, jossa puhuttiin mm. teemasta miten nuori mies voi pitää kulkunsa puhtaana ja johon tuli paljon osanottajia.

Marraskuu on ollut jännittävä kuukausi koska silloin vanhemmat naiset (60 vuodesta ylöspäin) puhuivat yleisölle radiossa. Teemana oli Hebr.13:25 ´Muistakaa johtajianne jotka puhuivat teille Jumalan sanaa´ ja ´ottakaa huomioon se mitä heidän elämänsä on tuottanut ja jäljitelkää heidän uskoaan´. Samassa kuussa huomioitiin ja arvostettiin pastori Janea radiotiimistämme. Sisaret ja veljet kiittivät Jumalaa hänen työstään ensimmäisenä protestanttisena pastorina 1968, mikä oli tärkeää.

Vanhempi Mary puhui Jaakobista joka paini Jumalan kanssa. Hän oli työskennellyt sairaanhoitajana. Korkeassa iässäänkin hän kykeni jakamaan ajatuksiaan Jumalasta kuulijoiden kanssa. Maryn jälkeen puhui Mrs Bekunda, joka juhlii pian 80:tta syntymäpäiväänsä ja jolla on täysharmaat hiukset. Hän puhui Pietarin uskosta kun tämä käveli järvellä. Hän toi esiin tarpeemme huutaa Pietarin tavoin Jumalan puoleen ja sitä, kuinka Pietarin huutaessa Jeesuksen käsi pelasti ja nosti hänet. Rva Bekunda haastoi kuulijoita jatkamaan Jumalan nimen puoleen huutamista ongelmatilanteissa, jotka näyttävät mahdottomilta. Hän jakoi myös todistuksensa, että oli ollut pastori Canonin vaimo mutta miehensä kuolemasta huolimatta kesti vahvana jatkossakin.

Lydia on toinen vanhempi henkilö, joka oli ollut evankeliumin saarnaajana. Hän ei enää korkean ikänsä vuoksi voinut kulkea sitä tekemässä. Hän pitää kuitenkin kotonaan joka keskiviikko rukoushetkiä ja ihmiset tulevat hänen luokseen rukousta varten. Lydian todistus kesti noin 20 minuuttia, mutta ihmiset eivät halunneet hänen lopettavan. Hän kertoi joutuneensa miehensä hyväksikäyttämäksi sekä lyödyksi johtuen rukoilutyöstään naisena, mutta pitäneensä kiinni pelastuksestaan. Hän kertoi olleensa kovin ´poor and foolish´ mutta Jumala oli pelastettuaan hänet antanut viisauden ja ihmiset arvostavat ja kunnioittavat häntä nyt Jumalan armosta.

Kaksi viimeistä ohjelmaa teki Perez, joka on nyt 90-vuotias. Hän valmisti ihmisiä jouluun kehottamalla, että emme huolehtisi mistään vaan etsisimme ensin Jeesusta ja hänen valtakuntaansa, jolloin kaikki muukin annetaan. Hänen sanomansa tuli juuri oikeaan aikaan kun kuulijat ovat ahdistuneita jouluasioista ja hän kehotti heitä näkemään kuinka Jeesus on heidän varustajansa. Hänen äänensä radiossa ei kuulostanut 90-vuotiaalta mitä kuulijat ihmettelivät. Perez on käynyt läpi paljon mutta luottaa silti Jumalaan. Yksi hänen pojistaan on huumeriippuvainen, mutta Perez on rakastanut häntä Jumalan rakkaudella ja uskoo, että jonain päivänä tilanne muuttuu paremmaksi.

Ohjelmassa antoi todistuksensa myös alueella suosittu ja tunnettu vanhempi rouva Prose, joka oli toiminut rehtorina ja opettajana. Hän puhui tulevasta elämästä sekä kapeasta portista josta sinne mennään. Hän oli menettänyt miehensä vain kolme kuukautta häiden jälkeen. Hän kertoi olleensa suruajan jälkeen sekaisin ja menneensä muiden miesten kanssa, mutta myöhemmin pelastui ja Jumala antoi rauhan hänen sydämeensä. Nyt hän on vanha mutta haluaa silti jakaa todistuksensa muille naisille ja koska hän on suosittu hänen puheensa ja todistuksensa on vaikuttavaa yhteisössä.
Raportin lopussa Enid toteaa kuulijoiden arvostavan Naisten ääni -ohjelmaa, sen ainutlaatuisuuden johdosta erityisesti siksi, että vieraina on joka lauantai hyvin erilaisia tukijoita ja puhujia. Ohjelmien aiheet ovat hyvin monipuolisia ja kuulijat pitävät niistä paljon.
Ajatellessani radio-ohjelman ystäviä ja tukijoita, minua aina rohkaisee palvelemaan uhrautuvasti Jumalaa ja hänen kansaansa, kun ajattelen kuinka te olette uhranneet alueemme naisten ja meidän kaikkien hyväksi tai olette kasvattaneet, opettaneet, auttaneet ja rohkaisseet monia. Joka vuosi rukoilen, että tämä ohjelma ei loppuisi! Luotan, että Jumala varustaa teitä ja että naisen asema pysyy paikallaan ja Jumala tulee edelleen kunnioitetuksi!
”Te tiedätte, että usein toistan ´Kiitos teille´ ja aina tunnen ettei se ole tarpeeksi, mutta palkkionne tulee luojamme Jumalan mukana!”

Vielä kerran,
Kiitos teille ja kiitos todella paljon!
Sisarenne Enid
Voice of Women -ohjelman koordinaattori

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,050 hits
Advertisements
%d bloggers like this: