Mikkola Anne, RATAS PROJEKTIT, Uganda - FGM

Silpomisen vastaisen hankkeen virallinen aloitus Ugandassa

Saimme joulukuun loppupuolella 2014 tietää, että UM oli tällä kertaa hyväksynyt hakemuksemme 3-vuoden rahoitukseen FGM:n vastaiseen hankkeeseemme. Saara Ruokonen oli joka tapauksessa lähdössä paikalle Patti Ricottan kanssa, ja niinpä matkasta tulikin sitten heti hankkeen aloitusmatka.

Saara on parhaillaan Ugandassa. Hän ja Patti ovat molemmat ihan kiitettävästi raportoineet Ugandasta FB:ssa kuvin ja kertomuksin. Saara on laittanut statuksensa julkiseksi. Linkkaan niistä osan myös omalle sivulleni.

Näitä on ollut tosi mukava seurata turvallisen välimatkan päästä. Voi kuvitella tilanteet kun 90% ihmisistä ja paikoista on tuttuja. Laitan tähän nyt koosteen Saaran FB-statuksista kenokirjaimilla ja vähän kuvia ja kertomusta omasta vinkkelistänikin. Saa kommentoida. Nyt olisi ihan hyvä aika huomata mahdolliset ongelmatkin ja toisaalta hyvät asiat.

29.12.2014

Anne kirjoittaa itse: Tiimi tapaa Kampalassa Pattin ja Saaran hotellilla. Delmark, projektin paikallinen koordinaattori ja suunnittelija tiiminsä kanssa, on tullut koko matkan Kapchorwasta paikalle, kuten viimeksikin kun olin paikalla.

Tässä kuvassa etummaisena on Damalie, jonka koulumaksut Patti maksoi ihan ensimmäisellä kerralla kun oli Ugandassa. Siitä taitaa olla n. 10 vuotta. Medad oli vedonnut tytön puolesta, jonka sairaanhoitajan opinnot olivat valmiit, mutta lukukausimaksut maksamatta. Ainoa tarjolla ollut mahdollisuus valmistua olisi ollut hyväksyä koulun portilla olevien miesten rahoja palveluksia vastaan. Oma isä ei tytön koulutusta halunnut tukea, vaikka rahat riittivät pojille.

Nyt Damalie vastaa Compassion Internationalin lapsiasioista Kampalassa. Sittemmin Damalie meni naimisiin Andabatin kanssa (hänen vieressään vasemmalla). Andabati on gynegologi ja tutkija Makereren yliopistolla. Joutuu setvimään vaikeimpia synnytyksiä, joita joistain silpomisista seuraa.

Andabatin diat ja esitys ensimmäisellä kerralla kun paikalla olimme Sebein hiippakunnan kaikkein pyhimmässä olivat aivan ratkaisevia. Kyllä me sitä ennakoivaa johdatusta ihmettelimme… Sittemmin noita dioja on käytetty muidenkin toimesta.

Delmark on mustassa paidassa. Hänen vieressään on Godfrey, jonka vaimo muuten oli ensimmäisessä suomalaisessa seminaarissamme aikoinaan. Godfrey oli mukana aiemmin puhumassa siitä, että nämä demoniset silpomisrituaalit (miesten tai naisten) eivät sovi yhteen Jumalan valtakunnan asioiden kanssa. Pyhä ja Paha Henki ovat eri asioita. On valittava, eikä suhtauduttava välinpitämättömästi.

Saaran vasemmalla puolella on Sylvan, jota en olekaan tavannut. Hän on Medadin aikoinaan pastoroimasta yliopistoseurakunnasta. Pattin ja Saaran välissä on Julius. Hän asuu lähellä Kapchorwaa ja on Medadin järjestöstä myös. Hän opiskeli helluntailaisten teologisessa seminaarissa tuolla suunnalla, ja on vuodesta toiseen säilyttänyt kunnossa suomalaisten joskus lahjoittamaa dataprojektoria ja piirtoheitintä. Ehkäpä nytkin poimivat välineistöt ja niiden käyttäjän matkalta.

Tässä kuvassa näyttää, että herrat ja rouvat kuuntelevat vakavin ilmein Delmarkia. Niin ne ihmiset yleensä tekevät kun Delmark puhuu.

Tämä oli tällaista kuva-eksegeesiä.

Saara itse kirjoittaa 30.12. Kampalasta:

Omankin kokemukseni mukaan kehitysyhteistyöhankkeen onnistumisen kannalta paikallisten toimijoiden pätevyys ja sitoutuneisuus hankkeeseen on aivan ratkaisevaa. Käsitykseni Delmarkin sopivuudesta hankkeen koordinaattoriksi on vain vahvistunut näiden kahden

päivän aikana kun olemme pitäneet kokouksia ja tehneet hankkeeseen tarvittavia hankintoja. Eilen hänellä oli hankkeen teemaan liittyvä paita (FGM, female genital mutilation), jonka logossa

näkyy välineet, joilla tyttöjen sukuelimiä silvotaan.

Kampalasta jatkuu:

Minäkin sain nyt tuntumaa liikenteeseen Kampalan keskustassa. Pattin ja minun piti käydä pankkiautomaateilla kolmikaistaisen kadun toisella puolella. Liikenteellisistä syistä kuljettajan ei kannattanut viedä meitä sille puolelle, jossa automaatit olivat.

Pidimme toisiamme kädestä kiinni ja odotimme sopivaa ylitysaikaa ja sitten juoksupyrähdykset. Patti antoi jo rutiinilla käsimerkkejä ja lentosuukkoja pysähtyneille autoille ja mopoille. Ugandassa on vasemman puoleinen liikenne, joten piti myös muistaa katsoa kulloinkin oikeaan suuntaan.

Kerran seurasimme vihreäpaitaista nuorta miestä ja lopulta Patti tarttui häntä hihasta ja sanoi meidän seuraavan häntä. Nauraen kerroimme hänelle, että koska hän on tulevan liikenteen puolella, niin auto osuu häneen ensin. Mies vain nauroi takaisin ja oli otettu saamastaan yllättävästä luottamuksesta.

Pankkiautomaattijonossa koin yllätyksen: yksi nuorimies opiskelee tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa Otaniemessä ja oli nyt lomalla kotonaan. Opinnot on jo loppusuoralla. Oli kiva tunne saada puhua suomea edes muutama sana sellaiselle, joka sitä ymmärsi.

1.1.2015 Kampalasta:

Eilen oli kiireinen päivä. Olimme koko päivä ostoksilla ensi viikon konferenssia varten. Sen kulut maksaa amerikkalaisen Pattin järjestö, kuten on tehnyt jo useina vuosina aikaisemminkin. Jatkotyö tulee sitten meidän hankerahoituksesta.

Kapchorwaan lähdemme näillä näkymin lauantaina, sillä huomenna pitää jatkaa ostoksia. Osa puhujista tulee alkuviikosta. Nelipäiväinen konferenssi on tarkoitettu nuorisolle ja siellä paneudutaan siihen, miksi FGM-traditiosta pitää luopua ja saada tilalle joku muu aikuistumisriitti.

Jotta muutos on kestävällä pohjalla, täytyy sen tulla yhteisön sisältä (ulkoministeriön kielellä: hankkeen omistajuus on oltava paikallisilla). Pohjatyötä on tehty jo usean vuoden ajan ja nyt Suomen hankerahoituksella päästään siis rahoittamaan ruohonjuuritason työtä. Delmarkilla on selvät suunnitelmat, jotka hän on laatinut yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Teemme siltä pohjalta tarkennukset jo hankehakemuksessa olleeseen vuoden 2015 budjettiin ja ne hyväksytetään ulkoministeriössä samalla kun RaTas (hankkeen hallinnoija Suomessa) anoo vuoden 2015 hanketuen maksatusta ulkoministeriöstä. Hankkeen paikallisen talouden, kirjanpidon ja tilintarkastuksen hoitaa Sebein hiippakunnan (anglikaaninen) taloustoimisto ja ensi maanantaina menemme tapaamaan piispaa ja sopimaan käytännön asioista (oman pankkitilin avaaminen hankkeelle, tilin käyttöoikeuksien saajista päättäminen, hankkeen kirjanpidon tiliöinnin rakenne jne.).

Hankkeeseen liittyvistä hankinnoista on ensimmäinen tehty eilen: Delmark sai älypuhelimen, jolloin hän mm. pystyy käyttämään ilmaista Skypeä yhteydenpitoon Suomeen. Nyt olen soittanut Skypellä hänen “tavalliseen” puhelimeensa, toki edulliseen hintaan. Delmark kiitti minua puhelimesta, johon vastasin, että kiitos kuulu suomalaisille veronmaksajille. Siihen hän sanoi, että olet yksi heistä. Näin siis välitän Delmarkin kiitokset teille kaikille.

Muut laitehankinnat Delmarkille tehdään, kun palaamme Kapchorwasta 11.1. tienoilla. Näin Delmark saa tarvitsemansa työvälineet käyttöönsä heti. Minä lainaan rahat näihin hankintoihin ja velotan ne sitten RaTaksen hanketililtä, kun ensimmäinen maksatuserä on tullut ulkoministeriöstä.

1.1.2015 jatkuu:

Tänään olen koko päivän hotellilla. Iltapäivällä kävi vierailulla Margaret, joka oli ystäväni kämppäkaveri ystäväni ollessa työssä täällä 1980-luvulla. Olin kyllä kertonut tälle ystävälleni näistä muista Uganda-yhteyksistäni, mutta yllätykseni oli suuri, kun kävi ilmi että Margaret on samassa raamatturyhmässä Miria Matemben kanssa.

Matembe on entinen kansanedustaja ja ministeri sekä lakitieteen tohtori, joka oli suurin tekijä sille, että 2010 Ugandassa saatiin voimaan FGM:n kieltävä laki. Tapasin Matemben Sambiassa joulukuussa 2010, kun siellä oli konferenssi naisten saamiseksi enemmän mukaan politiikkaan. Minä edustin siellä Naisjärjestöt yhteistyössä NYTKIS ry:tä. Matembe ja minä olimme ainoat ulkomaalaiset puhujat.

Kerroin silloin Matembelle, että Anne Suomesta ja Patti USA:sta ovat parin viikon päästä menossa Kapchorvassa pidettävään konferenssiin, aiheena FGM:n vastustaminen. Matembe pyysi heitä käymään luonaan Kampalassa ja se toteutuikin. Matembe kävi myös itse puhumassa Kapchorwassa konferenssin päätteeksi vahvistaen kaiken Annen ja Pattin opetuksen.

Margaret oli iloinen tapaamisestamme ja paljon oli puhuttavaa naisten asemasta, naisiin kohdistuvasta väkivallasta jne. Hän työskentelee paljon naisten hyväksi ja tietää siksi ongelmat ja mitä niille pitäisi tehdä. Esittelin Margaretin Pattille, josta molemmat olivat hyvillään.

2.1.2015 -kaupungilla asioilla

Tänään viimeistelimme nuorten konferenssiin liittyvän materiaalin ja muita Kapchorwan matkaan liittyviä hankintoja. Ehdimme hoitaa myös Delmarkin tarvikkeiden ostot.

Kävimme myös pikaisesti Ugandan Pipliaseurassa. Minulle sillä oli merkitystä tunnetasolla, sillä työskentelin koko 1990-luvun Suomen Pipliaseurassa. Pipliaseurat kuuluvat maailmanlaajuiseen United Bible Societies (UBS) -verkostoon.

Auto huomioitiin myös. Ensin sille hankittiin taakkateline katolle, että saamme osan konferenssitarvikkeista katolle. Sitten käytiin vaihtamassa uudet eturenkaat. Kuljettaja halusi kunnon renkaat vaativalle matkalle, jossa noustaan pitkin Elgon vuoren rinnettä. Kysyin korkeutta, jolle nousemme, mutta Delmark ei osannut sanoa sitä.

Tämä kehitysyhteistyö on hyvin käytännönläheistä, jossa itsekin oppii kaikenlaista. Turvallisuudesta ei kuitenkaan saa tinkiä ja siinä tärkeänä tekijänä on kuljettajamme Ivanin taidot. Kutsummekin häntä Amazing Ivaniksi. Niin uskomatonta hänen pujottelunsa liikenneruuhkassa ja kapeissa tiloissa on.

Tiedoksi suomalaisille veronmaksajille, että Delmark kiittää teitä läppäristä ja monitoimiprintteristä. Hän sai juuri laitteet toimimaan. Sain sähköpostilla seuraavan viestin:

“I thank the tax payers of Finland and both of you individually for this strong longterm and sustainable support to my community to fight for the rights of girls not to be mutilated.”

Oma kuva-eksegeesini jatkuu:

Tässä ollaan matkalla Kapchorwaan ja jälkimmäisessä kuvassa jo oikeastaan siellä. Lähellä Delmarkin kotia. Sipin putoukset ovat paikallinen nähtävyys. Istumassa on Ivan the Amazing.

4.1. Kapchorwasta -kirkossa. Saara jatkaa:

Tänään ryhmäläisemme jakaantuivat eri kirkkoihin jumalanpalvelukseen. Patti Ricotta ja minä olimme Kutungun kirkossa, joka on Delmarkin kotikirkko. Jumalanpalveluksen alkua piti odotella jonkin aikaa, joten käytimme ajan paikkoihin tutustumiseen.

Musiikkia oli paljon, sillä sekä lapset että nuoret esiintyivät. Varsinkin lapsilla oli hienot koreografiat. Pieni kuoro veti yhteislaulut, jotka osattiin ulkoa. Säestyksenä oli kitara ja sähköurut. Patti saarnasi ja minä kerroin lyhyesti hankkeestamme. Kuoron naiset kävivät laulaen ja tanssien hakemassa meidät vuorollaan paikaltamme ja niin minäkin menin neljän naisen keskellä tanssien pitkin keskikäytävää puhujapöntölle. Kokemus sekin.

Kirkonmenojen jälkeen (2,5 tuntia) juteltiin vielä kirkonmäellä. Keskellämme oleva nainen on 93-vuotias ja hän kiitti minua jo palatessani puhumasta ottamalla minua kädestä kiinni.

Saara oli ottanut myös tällaisia kuvia kirkon rakennuksista:

Noissa lukee: “Sometimes children are denied food”, “Children sometimes are made to carry heavy loads”, “children are offered as sacrifices”.

Tuon naisen kasvoissa oli jälkiä, jotka viittasivat Saaran tulkinnan mukaan siihen että tätä oli pahoinpidelty.

Selittäisiköhän tämä kirkon seinään maalattu visio noita edellisiä kuvia kirkossa? Ja samalla sitä, miksi suomalainen kirkko kuolee?

Täytyy toivoa että raportit jatkuvat. Se voi olla jatkossa paljon vaikeampaa, kun siirtyvät yhä syrjäisimmille seuduille.

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: FGM:n vastaisen projektin virallinen aloitus | RaTas ry - March 1, 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,367 hits
%d bloggers like this: