Ajankohtaista, RATAS PROJEKTIT, Uganda- radiotyö, Vesanto Meri

Kymmenen vuotta Ugandan radiotyötä – Enidin haastattelu

Enid2006Voice of Kigezi  -radiokanavalla Kabalessa Ugandassa on jo kymmenen vuotta lähetetty lauantaiaamuisin ohjelmaa nimeltä Voice of Women.   Radiotyön koordinaattori ja puuhanainen Enid Origumisiriza (vasemmalla) vastasi ystävällisesti suomalaisten tukijoiden esittämiin kysymyksiin radio-ohjelman historiasta, nykytilasta ja tulevaisuuden haasteista.

”Ennen Voice of Women –ohjelmaa radiossa ei ollut nimenomaan naisille suunnattua ohjelmaa, koska kulttuurissamme naiset ovat olleet alistetussa asemassa, miehet ovat pitäneet naisia omaisuutenaan eivätkä ole antaneet heidän tehdä päätöksiä”, Enid kertoo. ”Otimme tasa-arvoasioita esiin aluksi hyvin varovaisesti, koska tunsimme miesten asenteen ja tiesimme, että sen muuttamiseen kuluisi paljon aikaa, mutta lähestyimme aihetta Raamatun avulla pitäen esimerkkinä Jeesusta, joka kunnioitti naisia hyvin paljon. Kerroimme, että naiset ovat samanarvoisia kuin miehet, heillä on omat oikeutensa, he tarvitsevat kunnioitusta ja toinen toistaan. Ja miesten asenteet ovat muuttuneet ajan myötä.”

Miten kaikki alkoi

Ohjelman idea tuli alkujaan pastori Medad Birungilta, hänen vaimoltaan Constancelta ja heidän ystäviltään, jotka asuvat samassa kaupungissa. Enidiä pyydettiin radio-ohjelman koordinaattoriksi, kun se oli saatu käyntiin. He kokosivat työryhmän ja pitivät ideariihen aiheiden valitsemiseksi. Aluksi ohjelmia tehtiin neljäksi kuukaudeksi eteenpäin, Enid kertoo.

Kuulijat kiinnostuivat Voice of Women –ohjelmasta, koska vastaavaa ei ollut ennen kuultu. Aluksi he tuntuivat luulevan, että ”Naisten ääni” oli suunnattu miesten ääntä vastaan, mutta pian kävi ilmi, että sisältö oli hyvää sekä miehille että naisille. Ohjelma sai hyväksyntää ja kiitosta.

Nyt kun ohjelma on jatkunut jo vuosia, Enidin mielestä positiivisinta on ollut, että kuulijat ovat omaksuneet sen sanoman. Naiset ovat oppineet tuntemaan, että he ovat arvokkaita ja voivat vaikuttaa yhteiskuntaan. Joidenkin miesten asenne naisia kohtaan on muuttunut.  Jotkut naiset, jotka ovat ensimmäistä kertaa saaneet puhua radiossa, ovat löytäneet lahjansa ja mahdollisuutensa ja saaneet itseluottamusta.

Puhujat ja kuulijat helposti tavoitettavissa

Puhujien kutsuminen on Enidin mukaan ollut helppoa. Kutsutut ovat aina olleet innokkaita jakamaan ajatuksiaan ohjelmassa. Myös kuulijat ovat vastaanottavaisia ja kertovat oppineensa paljon.

Nykyään ohjelmaa tekee neljän naisen ja kahden miehen tiimi. He tekevät ehdotuksia ohjelmaan kutsuttavista vierailijoista ja kiinnostavista aiheista.

Enid kutsuu puhujat puhelimitse ja kysyy, sopiiko ehdotettu aihe heille. Joku tiimin naisista tapaa puhujan radioasemalla ja neuvottelee yksityiskohdista.

Radio on Enid Origumisirizan mukaan ylivoimainen tiedotusväline Afrikassa. Televisio, sanomalehdet ja muu media tavoittavat vain yläluokan ja kaupunkilaisia, mutta radio tavoittaa miljoonia kuulijoita yhteiskuntaluokasta, iästä, lukutaidosta ja uskonnosta riippumatta. Melkein joka kotitaloudessa Ugandassa on radio.

kabale sateessa 2006

Radio-ohjelma on tavoittanut myös miehet, vaikka lähetysaika on lauantaiaamuisin, jolloin useimmat miehet ovat vielä nukkumassa. Naiset ovat jo nousseet ylös tekemään kotitöitä ja kuuntelevat samalla radiota. Itse asiassa miehet ovat joskus myös kysyneet, miksei voisi olla myös Voice of Men –ohjelmaa.

Haasteena puolestaan on ollut, että puolen tunnin lähetysaika ei ole tarpeeksi pitkä välittömän kuulijapalautteen käsittelyyn. Jos ohjelma-aikaa olisi enemmän, keskustelun avaaminen yleisölle olisi mahdollista – nyt kuulijat eivät voi lähetyksessä esittää kommentteja. Ohjelman tekijät kuitenkin tapaavat joitakin kuulijoitaan ja saavat silloin kuulla heidän kysymyksiään. Kysymykset liittyvät ohjelmien sisältöön, mutta myös niiden rahoitukseen.

”Kun selitämme asian, he ihmettelevät, miten on mahdollista, että jotkut rakastavat ihmisiä, joita eivät edes tunne. Joskus he kysyvät, paljonko rahaa saamme työstämme. Kerromme, että tämä on vapaaehtoistyötä Jumalan ja hänen kansansa hyväksi.”

Rahoitus ratkaisee tulevaisuuden

Voice of Women –ohjelman tulevaisuus on täysin riippuvainen ulkopuolisista rahoittajista. Vaikka kuulijat pitävät ohjelmasta, rahan kerääminen heiltä olisi hyvin vaikeaa. Vaikkapa lahjoitusprojektilla ohjelmalle saataisiin lisäaikaa.

Enid on ollut tyytyväinen tiimin työskentelyyn. Muutkin naiset ovat välillä ottaneet vetovastuuta. Yhteiset keskustelut puhujien kutsumisesta ovat olleet antoisia, koska monia lahjakkaita henkilöitä ja kiinnostavia aiheita on tullut esille. Kuulijat odottavat ohjelmia mielenkiinnolla.

”Kun olemme antaneet väheksytyistä ja hyljeksityistä luokista tulevien naisten todistaa ja ylpeinä jakaa kokemuksiaan radiossa, se on yllättänyt kuulijat. Monien asenne esimerkiksi lapsettomia naisia, leskiä tai yksinhuoltajaäitejä kohtaan on muuttumassa”, Enid sanoo.

Ohjelma on yhteiskristillinen, ja vieraina on ollut esimerkiksi katolisia, anglikaaneja ja helluntailaisia.

Kymmenen toimintavuoden kunniaksi ohjelman tekijät suunnittelevat kaikkien mukana olleiden kokoamista yhteiseen juhlaan, jossa he voisivat jakaa ajatuksiaan.

Uusia aiheita suunnitellaan, ja vanhojakin halutaan käsitellä uudestaan. Seuraaviin ohjelmiin on aiheita jo valmiina: mentorointi, vanhemmuus, naisen ymmärtäminen, miehen ymmärtäminen, luotettavuus ja anteeksianto.

Lopuksi Enid vastaa kysymykseen, mikä saa hänet ja muun tiimin jatkamaan ohjelmaa: ”Kuulijoilta tuleva palaute, heidän kunnioituksensa ja kiinnostuksensa ohjelmaa kohtaan. Esimerkiksi vähän aikaa sitten sain palautetta alkoholistinaiselta, joka ilmoitti lopettaneensa juomisen, kun oli kuullut toisen alkoholistin, Christinen puheenvuoron radiossa. On hajonneita perheitä, jotka ovat saaneet apua ohjelman kautta, naiset ovat rohkaistuneet tekemään päätöksiä ja uskomaan, että he voivat johtaa yhteiskuntaa, heitä kunnioitetaan. Meitä motivoi paljon kun näemme kaiken tämän. Ja kun tiedämme, että jossain muualla on ihmisiä, jotka tukevat meitä ja jakavat ajatusmaailmamme. Olen iloinen siitä, että voin radion kautta vaikuttaa seuraavaan sukupolveen Jumalan työn ja Hänen nimensä kunnian puolesta.”

Tämän haastattelun on tehnyt ja koonnut Meri Vesanto.

Yläkuvassa Enid. Alammassa kuvassa maisemaa Kabalen seudulta.

Jos haluat auttaa radioajan maksun kokoonsaamisessa alkuvuodeksi 2014, ota yhteyttä Anne Mikkolaan, niin saat tilinumeron. (etunimi.sukunimi@saunalahti.fi). Useita satoja euroja puuttuu vielä, vaikka valtaosa onkin koossa.

Discussion

Comments are closed.

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,452 hits
%d bloggers like this: