Ajankohtaista, Mikkola Anne, Nais- ja mieskuvat, RATAS PROJEKTIT

Medad Birungi: lähetysopetus vahvisti afrikkalaista naisiin kohdistuvaa epäoikeudenmukaisuutta

medad ja connie 2013Monta vuotta on tullut käytyä melkoista debattia niin lähetysihmisten kuin kristittyjen tasa-arvoihmistenkin kanssa evankeliumin sanoman sisällöstä. Keskustelun sisältö koskee sitä, onko suomalaisten ns. herätysliikelähetysjärjestöjen tai vastaavien raamatuntulkinta kehitysmaihin vietynä naisten asemaa parantavaa tai vähintäänkin vaaratonta, vaiko naisten jo huonoa asemaa vahvistavaa, ja evankeliumin sanomaa mitätöivää. Tasa-arvoon Kristuksessa uskovatkin pitävät yleensä näitä opetuksia varsin vaarattomina: tärkeämpää on kuitenkin, että autetaan huonoimmassa asemassa olevia. Evankeliumin sisällöllä ei yhtäkkiä tässä asiassa olekaan niin paljon väliä. Materiaalinen apu onkin tärkeintä.

Näissä opeissahan on yhteisenä piirteenä se, että naisen tehtävät seurakunnassa ovat jotenkin mysteerisen olemuksellisesti rajatummat kuin miehen, ja nainen on ns. luomisjärjestyksen perusteella alamainen miehelle yksipuolisesti sukupuoliperusteisesti, ristinsovituksen jälkeenkin.

Minulta on tivattu kautta aikojen afrikkalaista todistusaineistoa sille, että tämä opetus olisi haitallista todellisuudessa. Tässä olisi nyt hiukan tarjolla sitä puolta afrikkalaisen pastorin Medad Birungin julkisesti esittämässä muodossa muutama päivä sitten.

Kertauksena siitä kuka tämä mies on: Medad on se, joka kutsui minut Ugandaan ensi kertaa vuonna 2002. Hän oli lapsuudessaan lähinnä katulapsi sen jälkeen kun hänen isänsä myi kaiken omaisuuden, talon ja maat, ja jätti Medadin ja tämän äidin ja lapset tyhjän päälle ja kirosi heidät lähtiessään muuttaen pois muiden vaimojensa kanssa. Lapsuus oli täynnä sitä, että isä hakkasi äitiä. Sitten se oli täynnä äärimmäistä köyhyyttä, jossa oli tauko kun sisar pääsi hyviin naimisiin ja elätti perhettä, kunnes Idi Amin tappoi hänetkin. Medad teki siinä vaiheessa pitkän listan ihmisistä, jotka aikoi tappaa, itsensäkin oli tappamassa kun Jumala puuttui peliin. Tästä miehestä tuli sitten voimallinen sovinnon ja anteeksiannon julistaja (sovinto syntyi 20 vuotta myöhemmin myös perheen sisällä), evankelista, Uganda nopeimmin kasvaneen anglikaaniseurakunnan johtava pastori, teologian tohtori (teemana Church of Ugandan integriteetti), ja Kampalan hiippakunnan evankeliointityöstä vastaava. Vuonna 2002 hän ei vielä ollut pappi kutsuessaan minut sinne puhumaan raamatullisesta tasa-arvosta naisten konferenssiin. Vallankumouksellinen rähinöitsijä siis, josta piispakin varoitti ihan radiossa, että kulttijohtaja voi polttaa tilaisuuksiin osallistujat. Tämänkin piispan kanssa yhteistyö toimii nykyään.

Nyt kesällä 2013 Medad oli kutsuttu jenkkievankelikaalien järjestön, Christians for Biblical Equality:n (CBE) vuosittaiseen isoon konferenssiin Pittsburghissa puhumaan sukupuoliperusteisesta epäoikeudenmukaisuudesta Afrikassa. Hän oli otsikoinut puheensa näin: A Lie Long Planted: Unearthing the Deep Roots of Gender Based Injustice in Sub-Saharan Africa (suom: Pitkään istutettu valhe: sukupuoliperusteisen epäoikeudenmukaisuuden syvät juuret esille Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa). Kanavan esittely alkaa näin: Medad käsittelee syvälle juurtuneita valheita, joita on istutettu ja ravittu ihmisen mielissä afrikkalaisessa yhteiskunnassa monien sukupolvien ajan. Ne ovat johtaneet naisen olemuksen epäinhimillistämiseen.

Puhetta itseään en ole vielä saanut, mutta CBE:n julkisella FB-sivulla Medad kirjoitti muutama päivä sitten seuraavasti. Kaikkia näitä valheita en edes ymmärrä, mutta käännän mitä ymmärrän:

”Ympäri maapalloa naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta ja diskriminaatio rikkoo heidän ihmisoikeuksiaan vastaan ja saattaa nuorten ihmisten seksuaalisen ja lisääntymisterveyden vaaraan. Tuhoisat käytännöt kuten naisten sukupuolielinten silpominen, naisten tappaminen naiseuden tähden (femicide), kunniamurhat, sexual cleansing (?), sukupuoliperusteinen väkivalta, varhaiset avioliitot ja muut epäoikeudenmukaisuudet naisia vastaan vahingoittavat tyttöjen fyysistä olemusta ja itsearvostusta vahvistamalla sukupuoliperusteista marginalisointia ja epäoikeudenmukaisuutta. Sukupuoliperusteinen epäoikeudenmukaisuus ja vinoumat ovat läpitunkevia kulttuureissa ympäri maailmaa. Ne estävät naisia ja tyttöjä toteuttamasta täysimääräisesti oikeuksiaan ja Jumalan heille antamaa potentiaalia. Naisten ja tyttöjen diskriminointi alkaa Saharan eteläpuoleissa Afrikasssa usein hedelmöityksessä. Monin paikoin poikia suositaan voimakkaasti. Tytöt nähdään taloudellisena taakkana perheelle, koska heidät annetaan avioliitossa toisiin perheisiin.

Sukupolvelta toiselle siirtyvät valheet kuten naisten sukupuolielinten silpominen; morsiusraha; patriarkaalisuus; widow cleansing (?); leskien periminen; sukupuolitabut; heikomman sukupuolen ideologia, miehen päänä oleminen (male headship); alistuneisuus (submissiveness); omaisuuden perimysjärjestys; moniavioisuus; hedelmättömyys (barrenness); single sex-female philosophy (?); beast of burden ideology (?), promotion ideology (?), perisynti legendat, blame bin ideologia (?), ja muut ideat ovat tuoneet Afrikan naisille epäoikeudenmukaisuuden, ja näillä ideoilla on ollut tuhoisat seuraukset afrikkalaiselle yhteiskunnalle ja ne ovat vaikuttaneet afrikkalaiseen kehitykseen.

Nämä syvälle juurtuneet valheet, jotka on istutettu ihmisten mieliin ja joita on ravittu monien ihmisten mielissä monien sukupolvien ajan, ovat johtaneet naisen luonnon epäinhimillistämiseen. Nämä valheet on tarpeen kohdata ja haastaa. Jumala tarvitsee rohkeita miehiä ja naisia tähän tehtävään (to confront the lies). Olkaa ystävällisiä ja ehdottakaa kuinka tuhota nämä tuhoisat ideat ja kuin edistää oikeudenmukaisuutta afrikkalaisissa yhteisöissä. ”

—–

Kysyin Medadilta keskusteluketjussa myöhemmin näin:

”Haluaisin kysyä sinulta Medad, että millaisena pidät sellaisten lähetyssaarnaajien vaikutusta, jotka opettavat miestä perheen päänä, naisen alamaisuutta (submissiveness) tai miespastoriuden ideoita Afrikassa. Onko se harmitonta kuten lähes kaikki Suomessa tuntuvat ajattelevan? Edes tasa-arvoihmiset eivät tunnu välittävän. He ajattelevat, että se hyvä mitä lähetystyöntekijät tekevät on tärkeämpi asia kuin ideologia. Minun mielestäni tämä on ”väärää evankeliumia” . Ihmiset ovat taipuvaisia ajattelemaan, että sillä ei ole väliä mitä kirkon lähetystyöntekijät opettavat alamaisuudesta tai miehestä perheen päänä.”

—-

Medad vastaa myöhemmin ketjussa näin:

Lähetysopetus voimaannutti afrikkalaista kulttuuria ja tämä on syy, miksi monet pahat kulttuurilliset käytännöt, kuten ne, jotka mainitsin yhä edelleen pitävät kulttuuria otteessaan. Olin järkyttynyt kun kuulin, että pastorit rukoilevat tyttöjen puolesta, jotka ovat menossa sukupuolielinten silpomisrituaaliin. He rukoilevat heille voimaa kestää kivuliaan prosessin läpi ja pitävät ison kiitostilaisuuden(rukouksen?) sen jälkeen kun tytöt selviävät hengissä, mutta toimittavat hautajaiset niille, jotka kuolevat. Jos lähetystyöntekijät olisivat tuominneet silpomisen syntinä ja pahuutena, se olisi poistunut sata vuotta sitten, mutta koska he tukivat sitä ja eivät tuominneet sitä, se pysyy.

Laitan tämän nyt vielä ihan hänen sanoin, että englannintaitoiset saatte nyanssit oikein: ”Missionary teaching empowered African culture and that is why many evil cultural practices like the ones I mentioned are still imprisoning culture. I was disturbed to find out that pastors pray for the girls who are going to go through female genital mutilation. They pray for them to have strength to persevere through the painful practice and have a grand thanksgiving after the girls survive but conduct funerals for those who die. If the missionaries condemned FGM as sin and as evil it should have been abolished 100 years ago but because they supported it and did not condenm it it stays”

—–

Kuvassa: Medad ja vaimonsa Connie tältä kesältä. Tässä taidetaan juhlistaa 22-vuotista avioliittoa. Silloin Medad maksoi Conniesta 7 lehmää Connien vanhemmille. Tänään hän puhuu morsiusrahaa vastaan, ja taitaapa joku hänen suojattinsa olla päätynyt kovan prosessin jälkeen naimisiin ilman käypää hintaakin.

Advertisements

Discussion

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Arkisto

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Blog Stats

  • 22,030 hits
Advertisements
%d bloggers like this: